Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2023 11:47 - Будизмът като философия за живота
Автор: valeska Категория: Музика   
Прочетен: 3785 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Скритата мъдрост на 3 редки будистки притчи.

Будистките притчи носят мъдрост, която всеки от нас носи дълбоко в себе си. В забързаното ежедневие обаче, като че ли все не остава време да се вслушаме в нея. А да живеем според принципите й, е още по-невъзможно..

Затова е добре понякога, да спрем и да си припомним на какво ни учи будизма – не като религиозно учение, а като философия за живота. Така можем да бъдем по-добри хора: първо към себе си, а след това и към околните..

Флагът или вятърът?
image

1.           Трима монаси спорели за знамето, което се вее на покрива на храм. Първият монах смятал, че знамето се движи. Вторият монах настоявал, че те не виждат движението на знамето, а това на вятъра. В ожесточения спор се намесил трети монах: „Нито знамето, нито вятърът се движат, всичко е във вашето съзнание.“
С тези думи става ясно, че двамата монаси не отстъпват от убеждението си, което ги прави слепи за други гледни точки. Ние възприемаме света субективно. Каквито и мнения и вярвания да имаме, те са резултат от нашия индивидуален опит в живота.

Премахнете ограниченото мислене
Вашите мнения и вярвания не са над тези на другите. И не бива да настояваме те да се съгласят и да мислят като нас. Истинското благородство се крие в приемането на факта, че вашата перспектива е само една от милиарди и не превъзхожда другите.
Следващия път, когато спорите с някого, поемете дълбоко дъх и си кажете, че не трябва да налагате своите гледни точки над другите. Приемете, че хората мислят по различни начини и не е нужно да ги склонявате към вашия начин на мислене.

2. Къде е смисълът?
image

Един ден Чао-чу паднал в снега и извикал: „Помогнете ми да стана!“ Един монах се появил и легнал до него. Тогава Чао-чу станал и си тръгнал.
Знаем какво си мислите: тази история няма никакъв смисъл, нали? И това показва нещо много важно за човешката природа - че винаги търсим обяснение. За будистките монаси обаче, постоянното търсене на отговори е порок. Истинският път към просветлението е да приемем мистериите на живота. Притчи като тази се наричат коан – умишлено неразбираеми философски истории, които насърчават да се примирим с неяснотата.

Спрете да се опитвате да си обясните всичко.
В живота се случват много неща, в които не откриваме смисъл. И това ни разтърсва. Не разбираме защо нещо се е случило и молим за обяснения. Въпреки че това е причината човечеството да процъфтява, много пъти животът просто няма смисъл.
Наистина ли трябва да дешифрираме и осмисляме всичко? Макар да е утешително да вярваме, че всичко се случва с причина, истината е, че понякога такава няма. В такива моменти се успокойте и си напомнете, че не е задължително да намерите обяснение за всичко. Опитайте се да се примирите с неразрешимия пъзел, който е животът, и се научете да се наслаждавате на мига. Което ни води до третата притча...

3. Тигърът и ягодата
image

Човек, пътуващ през поле, бил подгонен от тигър. Стигайки до една пропаст, той се хванал за корена на дива лоза и се прехвърлил надолу през ръба. Тигърът останал горе. Разтреперан, мъжът погледнал надолу, където друг тигър чакал да го изяде. Само лозата го крепяла. Две мишки, бяла и черна, малко по малко започнали да изгризват лозата. В този момент човекът видял ягодов храст наблизо. Държейки се за лозата с една ръка, той откъснал плод с другата и се насладил на сладостта му.

Живейте живота по единствения начин, по който наистина можете сега.
Тигърът отгоре е нашето раждане, а този отдолу – смъртта. Двете мишки символизират факта, че дните ни на тази земя намаляват един по един. А ягодата представлява настоящият момент.
Миналото, добро или лошо, е останало зад нас. Очаква ни несигурно бъдеще и непредсказуема смърт, над които почти нямаме контрол. Единственият начин да живеем истински е да живеем в настоящето. 



Тагове:   истории,


Гласувай:
17



1. dobrodan - Хм.....?!
28.01.2023 12:33
Исус, виждайки един неподвижен човек, казва:
- Стани и ходи!
Никаква реакция. Тогава Исус повтаря думите си. Отново няма резултат.
В този момент идва Свети Йоан със списъка с болни и казва:
- Учителю, грешите.
- Йоане, това е невъзможно - аз никога не греша.
- Зная, Исусе, но този човек не е парализиран, а глух.

Ученикът джедай пита учителя:
- Учителю, каква е разликата между жената и перлата?
Учителят:
- Перлата я дупчиш от двете страни, а жената можеш само от едната.
Ученикът възразява:
- Но, Учителю, има жени, които можеш да дупчиш и от двете…
Учителят мислил, мислил, почесвайки се по брадата пък казал:
- В такъв случай, това не са жени, а истински перли…

Един младеж отишъл при Великия майстор и казал:
- Велики, научи ме на кунг фу!
Но Великият майстор отвърнал:
- Да, ще те науча на това изкуство. Но сега не приемам нови ученици. Ела след година.
След година младежът се върнал.
- Велики учителю, научи ме на кунг фу!
Майсторът се начумерил и отвърнал:
- Да, ще те науча на това изкуство, но преди това трябва да се научиш да постигаш вътрешна хармония. В течение на 3 години всяко утро съзерцавай изгрева на слънцето, а всяка вечер – залеза му.
След три години младежът се върнал.
- Велики учителю! Три години всяка сутрин съзерцавах изгрева, а всяка вечер – залеза. Научи ме на кунг фу!
- Добре – казал Великият майстор. – Но преди това трябва да се научиш да постигаш невъзможното. Върни се, когато се научиш да левитираш на пет метра от земята.
След пет години младежът се върнал, вече не толкова млад.
- Велики учителю! Пет години всеки ден се посвещавах на усилени тренировки и сега вече умея да левитирам над земята – казал той и се издигнал на пет метра във въздуха.
- Баси майката! – казал Великият майстор.

Час по математика в І-ви клас на еврейско училище. Учителят пита:
- Деца, колко прави 2 + 2?
Децата в хор:
- 4, господин учителю!
Учителят:
- Точно така деца! 2 + 2 = 4. Най-много - на 5. Който иска да е повече от 5, да отиде от другата страна на улицата и да се запише в арменското училище!
цитирай
2. valeska - Здравей, Добродане!
28.01.2023 13:44
Винаги ми е било любопитно, че в Будизма няма определени догми, заповеди, които трябва да се спазват, няма нещо като морални норми. Спомням си че някъде бях чела за една среща между различни духовни учители и там попитали един Учител-будист:
„А какви са вашите морални норми, нямате ли критерий за добродетел, за вина, наказание, нямате ли нещо като 10-те Божи заповеди?”
Будистът му отговорил, че не е нужно, защото когато човек достигне до своята същност и осъзнае своето единство с Всичко и че другите са Аз, разбира че между него и света няма разлика и ако причинява зло на другите, значи причинява зло на себе си.
Учителят в Будизма не казва как да постъпиш, какво да направиш, а създава ситуации, при които ти сам да достигнеш до отговора. Всъщност всеки човек трябва да извърви сам своя уникален път, няма определени стъпки и начини.
цитирай
3. dobrodan - Добре. Друго питане. "Ахи...
28.01.2023 14:36
Добре. Друго питане. "Ахимса" изключва не само навреждането на животни, но и на насекоми. Представи се сега, че си фермерка-вегетарианка. Посевите ти са нападнати от някакви вредители. Как ще постъпиш? Ще ползваш ли някакви отрови, за да се освободиш от тях или ще им позволиш да унищожат растенията. Или друг пример. У вас се заселват хлебарки. Ще извикаш ли някой, който да постави отрова или ще си съжителстваш с тях?

А това кърти мивки и плочки наведнъж, Валеска (тоя път профилната ти снимка е вдъхновяваща, обобщено казано :):):):

Има и друго. Ако някой има истинско осъзнаване той дори би могъл да яде месо, с което да помага на убитото животно като го насочи към по-добро прераждане, стига то все още да е в сипай-бардо, т.е. да не се е преродило. Не казвам, че е по силите на обикновен практикуващ, но особено във Ваджраяна има такива методи.
цитирай
4. valeska - Благодаря за коментарите, Добродане!
28.01.2023 17:59
Много от хората, които са опитвали храна в будистките храмове, се чудят как може да се приготви такава вкусна храна при запазване на много строги ограничения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 877463
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23192
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031